Herken jij je in het volgende?
>> Sinds je in de overgang bent heb je lichamelijke klachten waar je nu echt eens iets aan wilt doen!
De overgang komt vaak met allerlei klachten en kwaaltjes, misschien zijn het opvliegers, een opgeblazen gevoel, een schommelende bloedsuikerspiegel, menstruatieklachten of slapeloosheid. Kortom je zit niet lekker in je vel en je weet dat wanneer je niets verandert, je klachten zullen blijven of zelfs verergeren. Maar je ziet door de bomen van alle diëten en voedingsweetjes op het internet niet meer waar je moet beginnen.
>>Je weet maar niet waar te beginnen
Je hebt gehoord over Ayurveda en vindt het super interessant, je hebt een boek gelezen, een podcast geluisterd of een online testje gedaan. Je hebt ook gehoord dat Ayurvedisch eten kan ondersteunen bij de menopauze. Je wilt graag aan de slag thuis, maar weet niet waar nu te beginnen.
>>Het lukt je maar niet om gebalanceerd vegetarisch te eten
Je wilt graag vegetarisch eten of met minder dierlijke producten. Want zonder veel vlees voel je je zoveel beter nu je richting de overgang gaat. Je hebt al verschillende dingen uitgeprobeerd, maar je vindt het gewoon niet lekker en grijpt steeds weer terug naar dat stuk vlees.
>> Je valt steeds terug in slechte gewoontes, het lukt maar niet om een gezond voedingspatroon vol te houden
Je begint steeds met gezond te leven en je voelt je dan ook echt fijn! Maar op een gegeven moment krijg je echt genoeg van die 'strakke' regels van de Ayurveda en dan laat je het weer helemaal los. Je twijfelt aan je doorzettingsvermogen en of Ayurveda wel iets voor je is.
>> je bent begin veertig en wilt je graag goed voorbereiden op de overgang
Ayurveda klinkt interessant, maar je ziet door de vele adviezen het bos niet meer. Want wat is nu belangrijk en wat is bijzaak. Om alles toe te gaan passen heb je er een extra dagtaak bij en daar heb je nu echt geen tijd voor.
Ik geloof dat iedereen Ayurvedische principes kan leren toepassen in haar leven. Ik ben ervan overtuigt dat jij het verdient om goed voor jezelf te zorgen en daar de vruchten van te ervaren. Helemaal tijdens de overgang! De vruchten van goed voor jezelf zorgen volgens Ayurvedische principes zijn dat jij een gezond en fijn lichaam hebt met de energie waarmee jouw leven gaat stromen. En dan niet door lange lijstjes toe te passen met wat wel en niet mag ‘volgens Ayurveda’. Want wat goed werkt is vaak veel genuanceerder dan die strakke lijstjes. Je gaat Ayurveda echt goed toepassen door de principes vanaf het begin goed te leren en stap voor stap die dingen te gaan toepassen die in jouw leven praktisch haalbaar zijn. Door op een liefdevolle manier met volle aandacht voor jezelf te gaan zorgen en koken. Meer vanuit je hart en gevoel en minder vanuit ‘moeten’. Ik geef sinds 2009 les in voeding vanuit Ayurvedisch perspectief, waarvan 6 jaar voedingsleer en advanced principles in een 4-jarige HBO-opleiding tot Ayurveda therapeut. Ik heb in deze jaren talloze mensen geleerd hoe ze hun voeding en leefstijl kunnen veranderen en ik merk steeds weer dat dat is waar ik echt heel blij van wordt. Door mijn eigen reis door de overgang heb ik me verder verdiept in de Ayurvedische visie op de overgang en heb ik diverse trainingen gevolgd bij vooraanstaande Ayurveda docenten. Ik zou het super tof vinden om jou een stuk op weg te helpen naar een gezonder en gelukkiger leven!
Ayurveda is een eeuwenoude wetenschap, ontstaan in het oude India. In de moderne wereld is Ayurveda echter ook zeer goed toepasbaar ter preventie en bij de behandeling van gezondheidsklachten. Dit, omdat de Ayurveda werkt met universele principes zoals de tegenstelling warm en koud, waarbij de kwaliteit warm wordt gebruikt om bijvoorbeeld slijm op te lossen, en de kwaliteit koud bij het tegengaan van ontstekingen. Het voornaamste doel in de Ayurveda is om de gezondheid te ondersteunen, dus een gezond lichaam zo gezond mogelijk te houden. En wanneer er een onbalans of ziekte is kan Ayurveda ondersteunen bij het herstellen van de balans in lichaam en geest.
Voeding en leefstijl zijn de allerbelangrijkste ingrediënten voor een goede gezondheid. En wanneer het om voeding gaat is de allereerste voorwaarde voor een maaltijd dat dat wat je eet er mooi en lekker uitziet, het verrukkelijk ruikt en je met volle teugen van de smaak geniet. Voeding die de zintuigen streelt zorgt er namelijk voor dat de spijsverteringssappen beginnen te stromen en dat zorgt er weer voor dat je beter gaat verteren waardoor je beter in je vel komt te zitten.
Voeding en leefstijl volgens de Ayurvedische leer betekent niet dat je iedere dag urenlang in de keuken hoeft te staan of dat het heel moeilijk of ingewikkeld is. De principes van de Ayurveda kunnen namelijk heel goed toegepast worden op maaltijden van alle wereldkeukens - van simpel tot ingewikkeld, van Indiaas tot de Hollandse pot, van Mexicaans tot Grieks en alles wat daar tussen ligt. Je kunt op zo'n manier Ayurvedisch koken dat het voor jong en oud lekker, voedzaam en gezond is. Nodig zijn zin hebben om recepten uit te proberen en nieuwe gewoontes te gaan toepassen in je leven, de rest volgt als vanzelf!
• praktische vaardigheden, stevig onderbouwd met theorie. Om te zorgen dat je de theorie ook echt in de vingers krijgt én deze in de praktijk (jouw eigen keuken -:) kunt brengen, zit de cursus vol leuke, inspirerende opdrachten om in de les én thuis te maken
• Tijdens 3 online webinars duiken we diep in de theorie. Tijdens de praktische kookdagen in de professioneel ingerichte en gezellige kookstudio bereiden we op de eerste dag een Indiase maaltijd en op de tweede dag een niet-Indiase maaltijd
• uitgebreide Nederlandstalige syllabus met theorie en alle recepten
• Op kookdagen onbeperkt kruidenthee en een vers klaargemaakte biologische maaltijd
• maximaal 10 cursisten om samen mee en van te leren
• parkeren tijdens de kookdagen is gratis
Wat anderen zeggen over Liese
Veelgestelde vragen
Ik wil mijn dosha kennen, leer ik dat in deze cursus?
Je gaat heel veel leren over je dosha en voor sommige mensen is het volgen van deze cursus voldoende om dit te weten te komen. Soms is het ingewikkelder en vraagt het meer onderzoek, in dat geval raad ik een persoonlijk consult aan.
Ik weet nog niets van Ayurveda, is deze cursus dan wel voor mij?
Dan is deze cursus perfect voor jou! Je legt een stevige basis om direct zelf aan de slag te kunnen met wat je leert, hoe mooi is dat!
Ik heb al een cursus Ayurveda gevolgd, ga ik nog wel wat nieuws leren?
De kennis van de Ayurveda is de kennis van het leven en is daarmee per definitie oneindig. Iedere keer dat je de stof op een iets andere manier en van een andere docent leert, leer je weer meer over Ayurveda én meer over jezelf. Zo volg ik zelf regelmatig cursussen en opleidingen, ook af en toe op beginnersniveau en daar leer ik altijd van. En natuurlijk zijn er ook voor mij cursussen die niet meer passen. Mocht je twijfelen of je echt nog iets nieuws gaat leren, neem dan even contact met me op dan kan ik je persoonlijk advies geven.
Ik werk als therapeut en wil Ayurveda graag gebruiken in mijn sessies met cliënten, is deze cursus daar geschikt voor?
De focus in deze cursus ligt op het toepassen van Ayurveda in je eigen persoonlijke leven en is gericht op vrouwen die beginnen met hun ontdekkingsreis in Ayurvedische voeding tijdens de periode van de overgang. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de kennis niet op een professionele manier te gebruiken is. Wanneer je diëtist bent of op een andere manier voedingsconsulten geeft, dan geeft deze cursus veel handvaten om je cliënten te helpen vanuit een Ayurvedisch perspectief. Ben je een therapeut in iets anders, neem dan even contact met me op, dan kan ik je persoonlijk adviseren
Webinars 24 september, 15 oktober, 12 november
Tijd 19-20.30 uur
Kookworkshop zaterdag 27 september & 25 oktober
Tijd 10.00 - 16.00 uur
Prijs - vroege vogel tot 30 juni €340 per persoon
Prijs vanaf 1 juli €375,00 per persoon
Locatie: superleuke en professionele kookstudio in Ede, Gelderland